Där andra ser avfall ser Colleccts grundare, Daniel Pluntky och Martin Tengsved, en outnyttjad resurs. Genom sin datadrivna plattform vill de omvandla avfallshanteringen till ett system som är cirkulärt på riktigt.
Med lång erfarenhet i avfallsindustrin såg de en stark möjlighet att förnya synen på restmaterial och avfall, och för två år sedan valde de att satsa helhjärtat på idén. Collecct är en digital plattform som inte bara gör det enklare för företag att hantera sitt avfall utan även uppmuntrar dem att se det som en resurs. Målet är att skapa cirkulära system där material flödar mellan aktörer istället för att hamna på soptippen.
–Framtiden handlar om att ta vara på resurser, och det kräver verktyg som förenklar för både avsändare och mottagare, säger Martin Tengsved, medgrundare på Collecct.
En unik datadriven approach till cirkulär ekonomi
Collecct fokuserar på spårbarhet, transparens och standardisering inom avfallshantering. Plattformen sammanför företag som lämnar och tar emot avfall och andra typer av restprodukter, vilket underlättar en övergång till mer cirkulära alternativ.
Det som verkligen särskiljer Collecct är deras datadrivna approach. De erbjuder en lösning som loggar och spårar varje steg i hanteringen, vilket hjälper företag att uppfylla lagkrav som CSRD – och frigör tid och resurser för hållbart förbättringsarbete. I en bransch där traditionell återvinning ofta missförstås som cirkulär, vill Collecct visa att sann cirkularitet handlar om att bygga ett system där resurser kontinuerligt flödar mellan företag.
Industriell symbios med Forest Business Accelerator
I höst deltar Collecct i Forest Business Accelerator för att vidareutveckla sin vision om cirkulär ekonomi genom digitalisering. Tillsammans med arrangörerna BizMaker, SCA, RISE och IBM ger programmet Collecct en unik chans att fördjupa sig i olika industriers behov och skapa synergier genom industriell symbios – något som Västernorrland erbjuder stora möjligheter inom.
–Vi ser en stor potential inom industriell symbios, där restmaterial inte blir avfall utan kan hitta nya användningsområden. Genom att få en fot in i detta område kan vi bättre förstå utmaningarna och se hur vår plattform kan koppla samman olika aktörer, säger Daniel Pluntky, VD och medgrundare på Collecct.
Collecct har ambitiösa mål för framtiden. Inom tio år hoppas de att deras plattform kommer att vara en global lösning för cirkulär avfallshantering. Genom att successivt expandera och bygga en stark kundbas strävar de efter att skapa en digital marknadsplats för cirkulära materialflöden – ”ett Amazon för restflöden,” avslutar Daniel Pluntky.