Håkan Wahlgren, affärsutvecklare och Lars Birging, vd och medgrundare på Zigrid.
Håkan Wahlgren, affärsutvecklare och Lars Birging, vd och medgrundare på ZIGRID ser ljust på framtiden.
Nyhet

ZIGRID ökar trycket i omställningen – miljonstöd till unik elproduktion 

Energistartupen ZIGRID:s teknik för att utvinna elektricitet ur restvärme gör industrier till sina egna elproducenter och minskar deras koldioxidavtryck. Den 1 mars inleds ett tvåårigt EU-projekt med 28 miljoner i finansiering som ska göra Zigrid redo för marknaden.   

I september 2023 sjösattes ZIGRID:s helt unika teknik för första gången på ett gjuteri i Västmanland. Bolaget använder restvärme från industrin, på mellan 50 och 100 grader, för att värma upp och expandera en gas som sedan kyls ner och krymper igen. Kraften i denna cykliska rörelse tas tillvara genom hydraulik, som driver en generator och skapar el. ZIGRID:s teknik särskiljer sig från konkurrenterna genom att den inte använder turbiner och fungerar ända ned till 50 grader.  

EU-stödet på 2,5 miljoner euro – cirka 28 miljoner kronor – kommer att användas till att slutföra pilotprojektet, göra klart produktutvecklingen och finjustera affärsmodellen inför kommersiell lansering omkring 2026–2027. Utöver bidraget finns möjlighet till ytterligare medfinansiering.  

– Projektet ska ta oss från att ha tester ute hos kund till att optimera och kvalitetssäkra vår produkt. Vi ska ha sönder så mycket som möjligt och se hur vi kan göra det bättre, säger Lars Birging, vd och medgrundare i ZIGRID.  

Många fördelar 

Systemet byggs modulärt, där varje enhet har kapacitet att producera omkring 20 kilowatt. En installation kan ha allt från tre till flera hundra enheter och tar både värme och kyla från befintliga flöden med minimal påverkar på ”moderindustrin”. ZIGRID riktar sig framför allt mot processindustrier som massa- och stålverk, men även den framväxande vätgasbranschen är högintressant med stora mängder spillvärme i rätt temperaturspann. Fördelarna med Zigrids teknik är många.  

– Du kan producera el med väldigt lågt koldioxidavtryck till konkurrenskraftigt pris. Både elpriserna och EU:s kommande krav på energiåtervinning gör det extra intressant. Dessutom minskar industrin behovet av att kyla ner sin spillvärme innan den släpps ut, vilket också sparar pengar, säger Lars Birging.  

Elen som produceras är 60 gånger renare än EU-genomsnittet, och varje modul på 20 kilowattimmar sparar omkring 40 ton koldioxid som annars hade släppts ut i atmosfären.  

Program för att accelerera 

Grundarna bakom ZIGRID har utvecklat sin idé sedan 2015 och hade sin första fullskaliga prototyp färdig för två år sedan. Under 2023 och 2024 har bolaget deltagit i BizMakers Forest Business Accelerator, ett affärsutvecklingprogram som kombinerar skogsindustri, hållbara lösningar och digitalisering.  

– Redan innan acceleratorn fick vi direktkontakt med aktörer i regionen genom BizMaker. Alla kan prata ”nätverk”, men det är inte alla som kan leverar kontakter som faktiskt är nyttiga. Där har BizMaker varit väldigt starka, säger Lars Birging.  

Inte minst RISE, som genom RISE Processum medverkar i programmet, har varit ett stort stöd inom både kundapplikationer, teknisk mognadsgrad och stöd vid ansökningar, enligt Lars Birging.  

– Bra teoriinnehåll i acceleratorprogrammet och givande samtal med de andra bolagen blev grädden på moset. 

Framtiden ser ljus ut 

Nu börjar arbetet med att slutföra piloten, vässa tekniken och hitta rätt kunder inför lansering och serieproduktion från 2026 och framåt. Affärsmodellen utgår från ett upplägg där ZIGRID driftar modulerna och tar betalt för leveransen av el, men på sikt ser Lars Birging att även ren försäljning av kraftmodulerna kommer att vara intressant. Det långsiktiga målet för ZIGRID är att ha en större installerad volym år 2032.  

– Vi har många intressenter, det som är viktigast för oss nu är att hitta potentiella kunder att diskutera affärsmodellen med – ”vad funkar bäst för oss?”, säger Lars Birging. 

Namnet då? Givetvis finns det en tanke där också.  

– Det står får Zero Impact Grid. Vi vill bidra till ett elnät helt utan klimatpåverkan.   

Forest Business Accelerator är ett samarbete mellan BizMaker, SCA, RISE och IBM.

Kontakt 

Lars Birging, vd och medgrundare, ZIGRID 
070-362 06 21, lars.birging@zigrid.se 

Relaterade nyheter

Hanna Johansson, VD på Adsorbi presenterar på Forest Meetup.
Nyhet

Skogsindustrin samlas på premiären av Forest Meetup

Nyhet

Alder Olmai förnyar textilindustrin med färger från svenska skogen

Nyhet

Collecct banar väg för cirkulär omställning genom digitalisering