Nicklas Boström och Patric Hörnsten Nilsson är teamet bakom startupbolaget WatchitGolf från Örnsköldsvik.
Nicklas Boström, vd och Patric Hörnsten Nilsson, grundare av WatchitGolf lämnar nu BizMakers inkubatorprogram för att stå på egna ben.
Nyhet

WatchItGolf tar swingen in i framtiden – med mobilen som verktyg

Apputvecklaren WatchItGolf står redo att förenkla arbetet för alla världens golftränare genom branschens bästa analysverktyg, direkt i telefonen. 
–  Ett problem för oss har varit att få folk att tro på att det faktiskt fungerar, för det här funkar lika bra som de dyra grejerna, berättar Patric Hörnsten Nilsson.

För entreprenörerna Patrik Hörnsten Nilsson och Nicklas Boström började det 2016 med en idé om att kunna analysera golfsvingar med hjälp av en vanlig smart watch. Patric som är gammal golftränare hade själv letat efter ett verktyg för att följa elevernas träning även utanför lektionerna, utan att hitta det han sökte. Där såddes fröet till det som skulle bli WatchItGolf.

Appen till klockor blev i slutändan inte den framgång man hoppats på och i jakten på en mer exakt mätning vände man i stället blicken till video. I den nya appen kan amatörer och golftränare kopplas samman och få tillgång till ett flertal funktioner som videoanalys, ritfunktion och inte minst en launch monitor direkt i telefonen. 

Genom AI-analys av ett filmat golfslag kan appen få fram exakt data på hur långt bollen flyger, hur snabbt klubban rör sig genom svingen och mycket mer. Tränare kan därefter ge lektioner utifrån datan som samlas in. Med appen upphör också behovet att vara fysiskt närvarande. Eleven kan filma sig själv och skicka in sin video varifrån som helst. Betalning sker i förväg och tränaren får betalt när lektionen är genomförd i tid.

–Vi är lika exakta, eller till och med mer exakta, än radarlösningar som kostar flera hundra tusen kronor, säger Nicklas Boström. I stället för att ha tre-fyra olika och dyra system kan tränaren med vår lösning få alla de beståndsdelarna i ett.

I januari 2023 medverkade bolaget på PGA-mässan i Orlando, Florida, och det blev ett kvitto på att produkten de hade tagit fram var en hit. Uppmärksamheten blev stor och mängder med både professionella spelare, branschfolk och amatörer uppskattade nyttan och kraften i appen. 

–Det var hundratals människor där som sa att det vi gjorde var bra. ”Det här trodde vi skulle komma först om 20 år”, fick vi höra, berättar Nicklas.

Men för männen bakom krävdes lite mer tid att fila på de sista sakerna, dels i appen, dels i bolagsstrategin. 

–Vi har haft en fantastisk produkt, men vi har haft problem att förklara vad den är. Det här är en produkt för att hjälpa golftränare att utveckla sin verksamhet, säger Patric.

Under sin utvecklingsväxtresa har WatchItGolf haft stöd av den regionala 
innovationsaktören BizMaker och deras inkubatorverksamhet. När duon vände sig till BizMaker fanns idén egentligen bara på papper, men både Patric och Niklas ser nyttan med att tidigt söka hjälp.

– Johan på BizMaker har varit en otrolig motor som har hjälpt oss med skalning på produkten och att tänka utanför boxen, säger Patric Hörnsten Nilsson. 

– Vi rekommendera alla som har idéer och tankar om att starta företag att ta kontakt med Bizmaker, gärna redan i idéstadiet, säger Nicklas Boström.

I dag står de redo med ett erbjudande de tror helhjärtat på och är redo att ställa om från utveckling till försäljning. 

– Om fem år tror vi att det här kommer vara en standardlösning inom golfen och det är inte otänkbart att vi har utvecklat den här produkten inom andra idrotter, säger Patric.

Kontakt

Nicklas Boström, vd WatchitGolf
070-624 94 11, nicklas(@)watchitgolf.com

Patric Hörnsten Nilsson, grundare WatchitGolf
070-537 10 25, patric(@)watchitgolf.com

Relaterade nyheter

Från vänster: Ewa Sandeheim - BizMaker, Carina Bergquist-Palm - Nordeas Norrlandsstiftelse, Olof Frensberg - Blå Grön Odling, Logoped Anna Nilsson, Emma Holmström - Mattematikvågen, Sofie Hallin - Nordea.
Nyhet

Vinnarna av Nordeas Norrlandsstiftelses Hållbarhetspris utsedda

Fredrik Jonasson och Claus Hjorth från ITSL Solutions på Grönborgs i Sundsvall.
Pressrelease

Ny tjänst löser säkerhetsutmaningar för offentlig sektor

Nawras Alashour är utvecklingschef på startupbolaget BlåGrön Odling.
Pressrelease

Härnösandsföretaget lanserar sitt odlingssystem i Östersund