Med ett unikt väsksystem för fotografer har Sundsvallsföretaget CRDBAG nått stora framgångar på kort tid.
Nyhet

Tre år från idé till succé – nu satsar CRDBAG på nya branscher

Med ett unikt väsksystem för fotografer har Sundsvallsföretaget CRDBAG nått stora framgångar på kort tid. Med snygg design och rätt marknadsföring har företaget lyckats göra sina kunder till fans. Nu sneglar CRDBAG på att bryta ny mark.
– Nästa år kanske det står ”wrench” eller ”screwdrivers” på våra väskor i stället för ”camera”, säger medgrundaren Mathias Näslund med ett skratt. 

CRDBAG, som uttalas cordbag, grundades för tre år sedan utifrån en tydlig idé: Behovet av bättre förvarings- och organiseringsmöjligheter för kameraprylar. Grundarna har själva en bakgrund inom film, och hade redan från början en klar vision.

– Det mest överraskande är nog att affärsplanen vi satte upp faktiskt har hållit, säger vd Mathias Näslund, som tillsammans med kompanjonerna Andreas Näslund och Rasmus Åhrberg sett omsättningen växa från 2,7 miljoner kronor 2022 till omkring 10 miljoner 2023.

Vad är då hemligheten? Mathias Näslund tror att företagets nära kontakt med kunderna, som följer CRDBAG framför allt via Instagram, har bidragit starkt till att skapa intresse och lojalitet. En viktig detalj i sammanhanget är de kardborremärken i glada färger som CRDBAG erbjuder för att märka upp innehållet i väskorna. Folk älskar dem, vilket inte minst märks på att CRDBAG också lanserat en keps där märkena kan sättas fast.

Men kunder blir inte fans utan en riktigt bra produkt. Genom snabb produktutveckling och närvaro på internationella mässor har CRDBAG fått kunder över hela världen, och under det senaste året har företaget gått från att bara sälja på nätet till att börja arbeta med återförsäljare.

– Det är återförsäljarna som har hört av sig till oss, efter att ha sett efterfrågan. Vi har bland annat börjat sälja genom B&H Photo Video, en av världens största kedjor inom bild, och nyligen fick vi en återförsäljare i Japan, berättar Mathias.

Nu har fler branscher fått upp ögonen för CRDBAGS förvaringssystem, som består av en hel familj väskor och påsar för att hålla ordning på prylarna. I affärsområdet New Business jobbar CRDBAG för att utveckla denna verksamhet.

– Det är bland annat myndigheter och industriföretag som använder väskan och tillbehören. De har precis samma utmaningar – för många prylar i en enda stor väska, ett behov av att sortera och märka upp grejerna. Vi ser en jättepotential där, säger Mathias.

Parallellt med de fysiska produkterna utvecklas också en app som med hjälp av NFC-chip ska kunna skanna av innehållet i en väska och låta användaren pricka av i en checklista att allt är med. Tanken är att appen ska lanseras under början av 2024.

CRDBAG blev tidigt en del i BizMakers inkubatorprogram, som stöttar tidiga bolag från Västernorrland med affärsutveckling. Där fick Mathias och medgrundarna hjälp bland annat med sin affärsplan och juridiska bitar kring att starta bolag tillsammans.

– BizMaker hjälpte oss mycket med sådant som man kanske inte tycker är jättekul när man är mitt uppe i produktutvecklingen och vill börja sälja. ”Se till att styra upp det här på en gång, så kommer ni att ha mycket gratis senare”, var budskapet, och så har det verkligen varit, avslutar Mathias.

Kontakt

Mathias Näslund, vd
mathias(@)crdbag.com, 070 779 45 48

Relaterade nyheter

Från vänster: Ewa Sandeheim - BizMaker, Carina Bergquist-Palm - Nordeas Norrlandsstiftelse, Olof Frensberg - Blå Grön Odling, Logoped Anna Nilsson, Emma Holmström - Mattematikvågen, Sofie Hallin - Nordea.
Nyhet

Vinnarna av Nordeas Norrlandsstiftelses Hållbarhetspris utsedda

Fredrik Jonasson och Claus Hjorth från ITSL Solutions på Grönborgs i Sundsvall.
Pressrelease

Ny tjänst löser säkerhetsutmaningar för offentlig sektor

Nawras Alashour är utvecklingschef på startupbolaget BlåGrön Odling.
Pressrelease

Härnösandsföretaget lanserar sitt odlingssystem i Östersund