Giselle Abbas är affärsutvecklare på BizMaker och ansvarar för utvecklingen av spelklustret Mid Sweden Games i Västernorrland.
Nyhet

Spelindustrin blomstrar i Västernorrland: Mid Sweden Games flyttar till BizMaker

Dataspelsbranschen i Västernorrland växer snabbt. Mid Sweden Games är ett av två spelkluster i Västernorrland som nu flyttar till BizMaker från Bron Innovation för att i framtiden kunna möta behovet av affärsutveckling bland spelföretagen i regionen.

– Dataspelsföretagens utveckling de senaste åren har visat att det här är en bransch att räkna med och deras framsteg är något som redan idag sätter Västernorrland på kartan i Sverige och övriga Norden, säger Giselle Abbas, affärsutvecklare på BizMaker.

År 2019 fanns fem bolag, alla med säte i Sundsvall. Tre år senare, år 2022, har antalet bolag mångdubblats och företagen finns utspridda i Sundsvall, Kramfors, Härnösand, Timrå och Örnsköldsvik. Sedan förra året uppmärksammas Västernorrland av Dataspelsbranschen i deras årliga Dataspelsindex, ytterligare ett tecken på att regionen blivit mer etablerad.

­– Vi ser också att aktörer från andra håll fått upp ögonen för Västernorrland, senast Machine Games från Uppsala som öppnar ett kontor i Sundsvall. De har sett att här finns kompetens och möjligheter, säger Giselle Abbas.

Två starka regionala spelkluster – Mid Sweden Games och High Coast Game Lab i Nordingrå – har bidragit till utvecklingen av spelbranschen i Västernorrland. Mid Sweden Games, som startades som ett projekt hos Bron Innovation, flyttar nu in hos BizMaker.

– Bron Innovation har gjort ett otroligt bra jobb med att etablera spelklustret. När vi lyssnar på bolagens röster hör vi att behoven framåt handlar bland annat om affärsutveckling, investeringsmöjligheter och mötesplatser. De här frågorna är BizMakers hemmaplan, och vi är glada att få tillgång till den kompetensen, säger Giselle Abbas som följer med Mid Sweden Games till BizMaker.

Nu skapas en regional arbetsgrupp, där Mid Sweden Games och High Coast Game Lab kommer att samverka för att tillsammans svara mot behoven på bästa sätt.

På Mid Sweden Games pågår en rad initiativ, utöver de månatliga träffarna med bolagen som utgör basen i klusterverksamheten. Samarbeten med olika utbildningsaktörer kring kurser och utbildningar står högt på agendan, liksom samverkan med andra starka spelregioner i Sverige.

– Vi krokar arm med bland andra Skövde, som är en plats med ett starkt näringsliv kopplat till spelindustrin och med ett väl utvecklat ekosystem av möjliggörare, för att dra nytta av deras erfarenheter och lärdomar.

På bolagens önskelista finns också en regional inkubator- och acceleratorverksamhet för just dataspelbranschen, något som ligger nära BizMakers befintliga affärsutvecklingsutvecklingsprogram som Forest Business Accelerator och Youth Wellness Accelerator.

– När vi pratar om bolag och att få bolag att växa, då är BizMaker en rätt plats att vara på, avslutar Giselle Abbas.

FAKTA.

Tre framgångsrika exempel på dataspel från Västernorrland

  1. Sir Whoopass – Immortal Death. Ett äventyrsspel med knasiga detaljer, högt rankat hos målgruppen. Från studion Atomic Elbow.
  2. Grim Nights – Ett överlevnadsstrategispel från utvecklaren Mattias Myde som driver studion Edym Pixels.
  3. Blitz Football Manager – En sportsimulator för mobilen där spelaren coachar ett lag i amerikansk fotboll. Studion Sideline Labs siktar på att blir nummer 1 i sin genre.

Relaterade nyheter

Anna Kollberg, framtidsstrateg på BizMaker.
Nyhet

Positivt beslut för att stärka det kreativa och kulturella branscherna i Västernorrland

Sven Wadman (Mittuniversitetet), Matts Nyman (BizMaker) och Åse Angland Lindvall (Peak Innovation) ser fram emot att utöka samarbetet mellan organisationerna.
Pressrelease

”Gränsgångare” ska föra akademi och näringsliv närmare varandra

Cecilia Nordlund är numera en certifierad innovationsledare på BizMaker.
Nyhet

Cecilias certifiering kvalitetssäkrar innovationsstödet