Emma Holmström på Digga lika med som utvecklat appen
Pressrelease

Nu släpps läraren Emmas digitala matteverktyg

Hur kan 4 plus 5 vara lika mycket som 11 minus 2? Efter att ha testats på skolor runt i landet lanseras nu Matematikvågen, ett digitalt verktyg som hjälper barn att förstå betydelsen av likhetstecknet. Bakom innovationen står läraren Emma Holmström från Örnsköldsvik.

Efter månader av tester i klassrumsmiljö släpps nu en skarp version av det digitala verktyget Matematikvågen. Målgruppen är lärare, förskollärare och föräldrar som vill hjälpa barn att bemästra logiken bakom likhetstecknet.
Genom att ställa upp tal eller mängder på varsin sida av en illustrerad våg visas hur olika matematiska problem kan ge samma resultat – vara lika med varandra. Ett tryck på vågens balanspunkt visar om någon sida ”väger” mer eller om jämvikt råder.

Våren 2023 fick en grupp lärare runt om i landet prova verktyget. I höst har testerna fördjupats på två skolor, med goda resultat.

– Responsen har varit väldigt positiv. Verktyget är tydligt, det är enkelt att se när man behöver tänka om. Och så tycker både barn och lärare att det ett roligt sätt att jobba, säger Emma Holmström i Örnsköldsvik som utvecklat verktyget.
Efter feedback har inloggningen gjorts enklare genom att man använder QR-kod i stället för lösenord.

– Mina egna elever har varit mina experter, säger Emma Holmström.

Matematikvågen hjälper lärare att arbeta praktiskt oavsett vilket av de fyra räknesätten de använder. Och verktyget sträcker sig utanför själva skärmen.

– Det är en ofta använd arbetsmetod i klassrummet som jag digitaliserat. Det bygger förståelse och ger barnen en strategi som de kan ta med sig när de sitter och räknar på papper.

Verktyget säljs i form av en årsprenumeration och finns i tre olika paket beroende på antalet användare. Nu är målet att Matematikvågen ska sprida sig på Sveriges skolor.

– Jag hoppas att nöjda lärare rekommenderar verktyget till sina kollegor. Den 21-23 mars finns vi också på plats på lärarmässan Matematikbiennalen 2024 i Örebro.

Emma Holmström har fått hjälp från RISE att utveckla verktyget. Hennes bolag Diggalikamed är också ett av företagen i BizMakers inkubatorprogram.

– Jag vill verkligen tacka BizMaker och alla som stöttat mig i projektet. Det är få som vet hur mycket hjälp det finns att få för den som har en idé, säger Emma Holmström.

Relaterade nyheter

Fredrik Jonasson och Claus Hjorth från ITSL Solutions på Grönborgs i Sundsvall.
Pressrelease

Ny tjänst löser säkerhetsutmaningar för offentlig sektor

Nawras Alashour är utvecklingschef på startupbolaget BlåGrön Odling.
Pressrelease

Härnösandsföretaget lanserar sitt odlingssystem i Östersund

Nicklas Boström och Patric Hörnsten Nilsson är teamet bakom startupbolaget WatchitGolf från Örnsköldsvik.
Nyhet

WatchItGolf tar swingen in i framtiden – med mobilen som verktyg