Foto: Guillaume Périgois, Unsplash
Artikel

CSRD – nya direktiv för hållbarhetsrapportering skapar innovationsmöjligheter

EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD, antogs den 1 juli 2024 i svensk lag. Detta betyder att stora företag måste följa nya och mer omfattande regler för hur de rapporterar sitt hållbarhetsarbete. Målet med CSRD är att skapa mer transparens och spårbarhet för att EU ska kunna nå klimatneutralitet till år 2050.

Även om de nya reglerna idag gäller stora företag, påverkas stora delar av näringslivet. CSRD omfattar hela värdekedjan och utökar företagens ansvar för hållbarhetsfrågor utanför deras egna verksamheter.

Det här innebär självklart stora risker de som ännu inte prioriterar hållbarhetsfrågor, men också enorma möjligheter att svara upp på nya behov. Här belyser vi några områden där de nya rapporteringskraven skapar möjligheter för innovation – och där nya lösningar kommer att behövas.

Datainsamling

För att följa CSRD behöver företag skapa nya sätt att samla in hållbarhetsdata noggrant och från många olika källor, både inom och utanför företaget. Automatisering och övervakning i realtid är viktiga för att hantera stora mängder data effektivt och minska fel. Det är också viktigt att de nya systemen fungerar bra tillsammans med företagets nuvarande system för att inte störa den dagliga verksamheten.

Utbildningsprogram

Kunskap och kompetens är grunden till ett lyckat hållbarhetsarbete. Anställda behöver förstå de nya reglerna och krav som CSRD ställer på företaget, inklusive hur hållbarhetsdata ska samlas in, analyseras och rapporteras. Utbildning minskar risken för fel, kan främja innovation och öka engagemanget för hållbarhetsfrågor inom företaget. Därför kommer nya lösningar som förenklar och tillgängliggör kompetenshöjning att behövas.

Verifieringsteknologier

Innovation av tredjepartsverifieringsteknologier för att säkerställa noggrannhet och integritet. Bristande kontroll i sina värdekedjor är ett allt mer kritiskt problem för företag, speciellt i hållbarhetsfrågor.

Digitala lösningar

Implementering av blockchain och AI för transparent och tillförlitlig spårning av värdekedjors utsläpp och hållbarhetsmetoder.

Det är också viktigt att komma ihåg att rapporteringen inte har ett egenvärde – syftet med de nya kraven är i slutändan att minska klimatförändringarna och säkra vår framtid på jorden. Det behövs nya lösningar inom alla branscher som minskar utsläpp, återställer natur och skapar resilienta samhällen.

Relaterade nyheter