Varje år slängs enorma mängder material som hade kunnat användas igen. I Sverige kommer 96 % av materialet som används från nya, icke återvunna källor (Circularity Gap Report Sweden, 2022). I en värld där resursbrist och klimatutmaningar står högt på agendan vill startupbolaget Collecct förändra hur vi ser på avfall. Genom sin digitala plattform samlar de inte bara in data – utan gör det också enklare att förlänga livet på material och skapa nya affärer.
– Vi ser att jakten på data ofta är första steget. Men det verkliga värdet uppstår när man kan koppla ihop avfall med nya affärsmöjligheter, säger Daniel Pluntky, vd och medgrundare på Collecct.
Från datainsamling till cirkulära ekosystem
Colleccts plattform har snabbt fått fäste hos fastighetsbolag som vill få koll på sina avfallsflöden och leva upp till nya lagkrav som CSRD. Plattformen samlar automatiskt in avfallsdata från olika leverantörer och strukturerar den – färdig för rapportering och analys.
Under hösten och vintern har Collecct deltagit i Forest Business Accelerator. Programmet, som drivs av BizMaker, SCA, IBM och RISE, har gett Collecct möjlighet att fördjupa sig i skogsindustrins behov och utforska nya samarbeten genom industriell symbios – något som Västernorrland erbjuder stora möjligheter inom.
– Vi har fört många givande dialoger kring utmaningar kopplade till restmaterialhantering och hur man kan skapa mer cirkulära flöden. Ett tydligt behov som lyfts är att tillgängliggöra de cirkulära alternativen som redan finns, så att det blir enklare för industrin att upphandla eller avropa dem. Samtidigt ser vi ett stort värde i att standardisera hur olika typer av restmaterial deklareras. Här finns goda förutsättningar att samla branschen kring ett gemensamt projekt och identifiera lämpliga utlysningar som kan driva utvecklingen framåt, säger Daniel Pluntky.
Kommuner – en viktig pusselbit i den cirkulära omställningen
Collecct ser också stor potential i kommuners roll som katalysatorer för cirkulära affärsmodeller. Genom att samla olika restflöden i en gemensam plattform vill Collecct skapa nya möjligheter till samarbete över organisatoriska gränser.
– Kommuner sitter ofta på stora volymer av restmaterial från olika verksamheter – men saknar verktyg för att synliggöra och samordna dem. Med vår plattform skulle man till exempel kunna samla information om allt från arbetskläder som kan repareras till material som kan återbrukas mellan olika kommunala bolag, säger Martin Tengsved, medgrundare.
Siktet framåt
Målet är tydligt: Collecct vill fortsätta utveckla digitala lösningar som hjälper både företag och kommuner att gå från linjära till cirkulära flöden – i Sverige och på sikt även i Europa.
– Behovet av att få koll på sina restflöden finns överallt. Men det krävs smarta digitala verktyg som gör det enkelt att ta nästa steg. Det är där vi vill göra skillnad, säger Daniel Pluntky.