Med en kombination av AI och robotik har FLOX Robotics tagit fram en teknik som är helt revolutionerande. Fyra år efter att idén föddes har bolaget kunder inom en rad branscher där den gemensamma nämnaren är att de på något sätt måste hantera eller förhålla sig till vilda djur.
– Genom vår medverkan i Forest Business Accelerator har vi tagit oss an skogsbranschen eftersom vi ser att det är en bransch där vi kan skapa enorma klimatvärden, säger Sára Nožková, vd och medgrundare i FLOX Robotics.
Tekniken de utvecklat kan identifiera olika djurarter och skräddarsy signaler som skrämmer djuren så att de inte går in på områden där det exempelvis finns nyplanteringar eller tågräls. Tekniken finns i en liten enhet som kan sättas på stationära enheter, drönare eller tåg.
– Om enheten fästs på en drönare går det att nyttja algoritmer som ger drönaren förmåga att valla stora djurgrupper och styra vart de ska gå, säger Sára Nožková.
FLOX Robotics både designar, utvecklar och distribuerar dessa autonoma teknologier och responsen har varit stor. Tekniken lämpar sig exempelvis på flygplatser och vid tågräls. I Bolidens gruva i Västerbotten förhindrar tekniken vilda djur från att gå in i gruvan och skada sig.
– Vi hjälper också Stockholm Stad där vår teknik håller borta gäss från badstränder, säger Sára Nožková.
Tekniken kan skapa stora värden inom skogsbranschen
Men när det gäller klimatnytta så sticker siffrorna för skogsbranschen ut. Den nuvarande produktionen av bioenergi från skog och jordbruk är inte tillräcklig för att nå Sveriges mål med att minska växthusgasutsläppen med 70 procent fram till 2030.
– Med vår teknik skulle produktionsarealen av snabbväxande lövträd som hybrid-asp och poppel kunna utökas eftersom dessa träd är känsliga för viltskador. De här träden producerar snabbt biomassa och fungerar som effektiva koldioxidsänkor, säger Sára Nožková.
I Sverige finns det potential att etablera snabbväxande lövträd på cirka 1,8 miljoner hektar, vilket motsvarar 4 procent av Sveriges totala yta. En sådan etablering skulle leda till en biomassaproduktion som motsvarar cirka 25-38 procent av Sveriges totala energianvändning.
Hybrid-asp skulle även binda betydligt mer koldioxid jämfört med rödgran, som är den art som dominerar idag. På 1,8 miljoner hektar binder gran cirka 18 miljoner ton CO2, medan hybrid-asp binder ungefär 45 miljoner ton CO2.
FLOX Robotics teknik skulle också bidra med ekonomiska nytta inom skogsbranschen. Den genomsnittliga ekonomiska förlusten varje år för viltskador uppgår idag till 1,4 miljarder kronor.
– Att skapa miljövärden är väldigt viktigt för oss. Vi fokuserar på tre värden; ekonomisk nytta, klimatnytta och biodiversitet. I skogssamanhang uppnår vi alla tre, säger Sára Nožková.
Affärsutveckling med skogligt fokus
FLOX Robotics har precis haft avslutning med Forest Business Accelerator. Ett intensivt affärsutvecklingsprogram för startups med innovationer som på något sätt skapar värde för skogsbranschen. Programmet drivs av BizMaker och samarbetspartnerna SCA, RISE och IBM.
– Jag är positivt överraskad över hur konkret hjälp vi fått. Det har varit lite oklart hur vi ska ta oss an skogsbranschen men nu har alla dörrar öppnats och allt känns enkelt och smidigt, säger Sára Nožková.
I programmet har de fått kontakter till stora skogsbolag i Sverige men framförallt har de kunnat utveckla sin teknik så att den ska fungera i skogliga sammanhang. Planen är att testa den anpassade tekniken i slutet av året via ett samarbete med skogsbolaget Holmen och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Sára Nožkovás lyfter hjälpen från RISEs som extra betydelsefull.
– Vi har tittat på olika finansieringslösning för deras nästa utvecklingssteg och hjälpt dem med ansökan. De har också fått hjälp av våra experter inom bioekonomi, säger Leif Lyckebäck, RISE.
Lovande utsikter för framtiden
FLOX Robotics vision är att om tjugo år vara etablerade som en ledare inom vilthantering, om det så handlar om skogsbruk, flygplatser eller badstränder. Överallt där vi människor ska samexistera med djur.
– FLOX Robotics har enorm potential. En lyckosam anpassning för användning av deras tekniska lösning inom skogsbruk skulle kunna erbjuda möjlighet att i stor skala och på ett kostnadseffektivt sätt kombinera både ökad skoglig tillväxt och ökad biologisk mångfald, vilket på många sätt är unikt, säger Leif Lyckebäck.
Kontakt
Sára Nožkovás, vd och medgrundare FLOX Robotics
sara@floxrobotics.com, 072-017 40 89