Andreas Lundström och Per Grön utgör teamet bakom startupbolaget Lumiary från Härnösand.
Pressrelease

40 miljoner till Lumiary för att utveckla framtidens mikrofoner

Det Härnösandsbaserade företaget Lumiary har med internationella samarbetspartners beviljats över 40 miljoner kronor i finansiering för utvecklingen av nästa generations mikrofonteknik genom den prestigefulla EIC Pathfinder (Europeiska innovationsrådets program för utveckling av banbrytande teknik).

Med start i februari kommer Lumiary att samordna och leda det fyraåriga projektet PIONEAR, som involverar sju europeiska samarbetspartners inom elektronik, forskning och utveckling. Målet är att ta fram en kommersiell version av den nya mikrofonen, som med hjälp av en laser omvandlar ljudvågor till ljusförändringar och möjliggör ljudåtergivning i en oöverträffad kvalitet och upplösning.

– I det här projektet ska vi använda komponenter som gör det möjligt att massproducera mikrofonen, i många miljoner exemplar. Vi skapar ett format som gör att den kan användas i konsumentelektronik, säger Per Grön, grundare och vd för Lumiary.

Lumiary, som ingår i BizMakers inkubatorprogram, grundades 2022 efter en idé som Per Grön började utveckla redan 2019. Tillsammans med kompanjonen Andreas Lundström satsar han nu fullt ut på Lumiary.

I höstas beviljades Lumiary stöd från Vinnova för att utveckla sin allra första prototyp. Den ska bli klar under våren, och förhoppningen är att inom inte alltför lång tid kunna erbjuda en första tidig produkt för specialiserade användningsområden som studioljud och inom försvaret.

För att förändra tekniken i stor skala krävs däremot mer utveckling. Det är här PIONEAR-projektet kommer in.

– De användningsområden som kommer att skapa störst impact kräver att mikrofonen är liten och billig, som i en hörapparat eller mobiltelefon. Vårt mål är att utveckla två prototyper under projekttiden, där lärdomarna från den första versionen ska användas för att förbättra den andra och ta oss närmare en kommersiell produkt, säger Per Grön.

Projektet sträcker sig fram till 2028, och då är planen att ha en mikrofon för konsumentelektronik redo att visa upp och börja tillverka. Det kommer att kräva ytterligare tid och stora investeringar – men teamet bakom Lumiary är redo.

– Det här är ett marathon, inte en sprint, och under tiden tycker jag att det är fantastiskt att få jobba med de bästa i Europa inom sina respektive områden. Jag ser fram emot att arbeta med det här under lång tid, avslutar Per Grön.

Projektet har beviljats sammanlagt 3,65 miljoner euro, drygt 40 miljoner kronor, i stöd från Europeiska innovationsrådet (EIC) och schweiziska staten.

De tilltänkta användningsområdena för Lumiarys teknik är många. Dels i konsumentelektronik som mobiltelefoner, videokonferenser och enheter med röstkontroll, där en känsligare mikrofon kan förbättra kvalitet och användarupplevelse. Dels i avancerade system som självkörande fordon, drönare och liknande där mikrofoner kan användas för ekolokalisering och navigering.

Om PIONEAR-projektet

Budget: 3,65 miljoner euro
Tidsperiod: 1 februari 2024–31 januari 2028
Partners:
Lumiary AB, Härnösand, Sverige, initiativtagare och projektledare
Tyndall National Institute vid Cork University, Irland
Vigo Photonics, Łodz University of Technology och Łukasiewicz Institute for Microelectronics and Photonics, Polen
Eastern Switzerland University of Applied Sciences och Accelopment Schweiz AG, Schweiz

Kontakt

Per Grön, Lumiary
per(@)lumiary.com, 070 275 29 82

Relaterade nyheter

Fredrik Jonasson, vd ITSL solutions
Pressrelease

MSB ger grönt ljus till cybersäkerhetslösning från Sundsvall

Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström är grundarna av startupbolaget BIG Akwa.
Nyhet

Startup från Härnösand på FN:s klimatmöte i Baku

Fredrik Jonasson är vd för startupbolaget ITSL Solutions
Pressrelease

Godkännande öppnar miljardmarknad för tech-startup